MESTREECH ANNO 2006


Stad aan de Maas en stad aan de voet van de Sint-Pietersberg. Oude stad en stad van spraakmakende architectuur. Elegante stad, stad met ambities, geboortestad van de Euro. Stad van lokaal chauvinisme en stad van us MVV-ke. Provinciestad, stad aan de periferie, stad van drugstoerisme. Petit-Paris. Petit-Liège...


Stad aan de rivier. De Maas doorsnijdt de stad, is overal aanwezig. De Maas gaf Maastricht een Rive-Gauche en een Rive-Droite. De Maas verbindt de stad met verre oorden: de Ardennen, Frankrijk, Holland. Zonder de Maas zou Maastricht niet bestaan.




Stad in het dal. Waar in Nederland vind je dat: een stad aan de voet van een berg? Nou ja, berg. Heuvel dan. "Huppelke". De Sint-Pietersberg, 109 m, althans, wat er nog van over is. De holle kies van Maastricht.




Elegante stad. Maastricht is sjiek. Volgens sommigen zelfs chique. Anderen menen verwaand. De bouw van Céramique moest de stad naar een ander niveau tillen. De nieuwe brug is daarvan het symbool.


Foto: H. Wilhelmus, destadmaastricht.com, 2003


Europese stad. Stad van het Verdrag, dit jaar 15 jaar geleden. Stad met 100 Europese instituten. Euregio-stad. Stad-zonder-grenzen.


Foto: F. Grummer, E. van Sloun, 1986


Kleine stad met grote-stads-problemen. Stad van armoewijken en drugstoerisme. Stad van mopperende winkeliers en ontevreden horeca-bazen. Stad van boze MVV-supporters en relschoppende Vinkenslag-bewoners. De andere kant van de medaille.




Provinciale stad. Stad die in 1830 geïsoleerd achterbleef. Hoofdstad van een halve provincie. Perifere stad zonder infrastructuur. Achtergebleven industriestad. Petit-Liège. Anno 2006 nog steeds zeer zichtbaar, zelfs hartje stad.




Stad van Gerd Leers. Geboren in 1951, in Kerkrade. Burgemeester van Maastricht sinds 2002. Volgens velen de juiste man op de juiste plaats.


Foto: W. Crone, Trouw, 2003


Home / Anno 2006 / Veldeke / Bruggen / Kunst / Architectuur / Elders

Tram / Sphinx / Tapijn